Harmonický domov
 
Dánové, Finové, Norové či Islanďané mají rádi jednoduché kombinace a vystačí si s bílou, černou a odstíny šedé, které doplňují dřevem. Základem skandinávského stylu je útulnost a tu do domova přináší právě přírodní prvky. Interiér bývá často zdůrazněn různými doplňky ve světlých a hřejivých barvách, které mají doplnit prostor o teplo, o které si takový minimalistický interiér přímo říká.


V rámci exteríéru jsou oblíbené zahradní domečky či terasy, které jsou vyrobené z kvalitního dřeva, obohacené o jednoduché doplňky, především svíčky, deky a příjemné teplé osvětlení. Jelikož je nosným prvkem skandinávského stylu dřevo, je velmi důležité, aby mu byla dopřána kvalitní péče.


Propojení s přírodou a hledání rovnováhy
 
Klíčem k útulnému, ale minimalistickému zařízení domova je rovnováha. Najít ten správný poměr mezi čistotou bílých zdí či nábytku s barevnými prvky a dřevěným obložením. Vhodným krokem v budování této rovnováhy je zapojení přírodních prvků.
 
Ekologie je stále žhavým  tématem, a tak nepřekvapí, že i v severském stylu se čím dál tím častěji střetneme se zelenými rostlinami či výrobky z masivního dřeva. Pro zachování živých barev a oživení struktury dřevěných výrobků je důležitá vhodná péče, které lze dosáhnout za pomoci olejů a především  lazur na dřevo.


Věčná mladost dřeva díky lazurám
 
Lazura je tenká vrstva barvy, která se nanáší opakovaně. Lazury je možné využít jak v exteriéru, tak interiéru. Lehce se přizpůsobí rozpínání dřeva a zvýrazní jeho přirozenou kresbu.
 
Pokud toužíte po tom, aby vaše dřevo zůstalo dlouhodobě živé a zdravé, doporučujeme na jeho ochranu použít vhodné  přípravky . Především pokud máte dřevo použito v exteriéru. Stoly, nábytek či venkovní zahradní domeček potřebují ošetření proti nepříznivým vlivům, kterými jsou UV záření, počasí, škůdci či dlouhodobé používání.


Produkt Primalex LAZURA & NAPOUŠTĚDLO 3v1 obsahuje napouštědlo, které pronikne do hloubky dřeva, sjednotí jeho povrch a chrání před již zmiňovanými škůdci. Lazura zároveň zvýrazní kresbu dřeva a ochrání ho také před UV zářením. Vybrat si můžete z barevné palety až deseti přirozených odstínů dřeva.

Lazuru naleznete také v řadách značky Balakryl, která nabízí tenkovrstvou lazuru DIXOL a silnovrstvou lazuru TELUXJe možné je použít pro nové i renovační nátěry všech druhů dřeva a dřevěných prvků v exteriéru. Můžete si tak být jisti, že váš domov zůstane po dlouhá léta krásným a útulným místem.
 
Jaký je rozdíl mezi tenkovrstvou a silnovrstvu lazurou, se dočtete v našem článku zde.

Péče o dřevo jako projev úcty k přírodě
 
Skandinávský styl se vyznačuje harmonií a úctou k přírodě. Právě příroda nám častokrát poskytuje bezpečné útočiště a umí navrátit do našeho života klid. Pokud jste se rozhodli zařídit váš interiér nebo exteriér ve skandinávském stylu, rozhodně nezapomínejte pečovat o dřevěné prvky. Odvděčí se vám dlouhotrvající životností.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader