Tenkovrstvé lazury

Tenkovrstvou lazuru můžete využít jak v interiéru, tak v exteriéru. Proniká hluboko do struktury dřeva, zvýrazňuje jeho kresbu a chrání dřevo proti vodě a povětrnostním vlivům.

Jak už napovídá název, lazura tvoří na povrchu dřeva velmi tenkou vrstvu, která má kratší životnost a sytost odstínu než silnovrstvá lazura. Dřevo však má „přírodnější vzhled“ než u silnovrstvé lazury. Pokud si vyberete bezbarvou variantu, využívejte ji pouze v interiéru nebo k zesvětlení stávajícího odstínu v exteriéru, jelikož nefunguje jako ochrana před UV zářením.

První vrstvu tenkovrstvé lazury nechte schnout podle technologického návodu na obalu. Tato doba se liší u vodou ředitelných lazur a syntetických lazur. Úplné zaschnutí je pak minimálně po 12 hodinách, což se opět liší u vodou ředitelných a syntetických lazur.

Tenkovrstvou lazuru využijete při nátěrech plotů, pergol, dřevěných podlah a různých konstrukčních a stavebních prvků.

Silnovrstvé lazury

Stejně jako předchozí produkt, je i silnovrstvá lazura vhodná na vnitřní i venkovní použití. Na povrchu dřeva vytváří film, který zvyšuje odolnost dřeva a barevně zvýrazní původní přírodní kresbu dřeva.

Silnovrstvá lazura je velmi účinná pro dlouhodobou ochranu před povětrnostními vlivy, navíc je i dokonale odolná před UV zářením. Jako bonus se snadno nanáší na svislé povrchy. První vrstvu silnovrstvé lazury nechte schnout podle technologického návodu na obalu. Úplné zaschnutí je pak minimálně po 24 hodinách. Tato doba se liší u syntetických a vodou ředitelných lazur.
Pokud bychom tedy měli shrnout rozdíly mezi oběma lazurami, je to síla nátěru, sytost odstínu, délka schnutí a životnost nátěru. Vzorník obou lazur můžete prohlédnout na našich prodejnách.

Po silnovrstvé lazuře sáhněte, jestliže se chystáte natírat rámy oken, dveří, dřevěné fasádní obklady nebo například podbití střech.

Aplikace lazur

Aplikace lazur je vhodná jak na nové povrchy, tak i jako renovační nátěr. Původní nátěr se ovšem nesmí loupat a musí být soudržný. Pokud budete natírat nové, dosud neošetřené dřevo, které bude umístěné v exteriéru, je vhodné nejprve aplikovat fungicidní napouštědlo. To ochrání dřevo před dřevokaznými houbami, dřevokazným hmyzem a zamodráním.

POZOR! Není určeno k nátěrům dřevěných materiálů přicházejících do přímého styku s potravinami a krmivy a pro nátěry dětských hraček, včelích úlů a skleníků. Napouštědlo aplikujte štětcem, válečkem, namáčením nebo impregnací ve 2 vrstvách.

Lazury natírejte po směru vláken dřeva dobře vrstvu rozetřete, tak aby byla sjednocená a rovnoměrná.

Jakoukoliv lazuru budete používat, je ji potřeba vždy nejdříve důkladně promíchat v plechovce. Na promíchání nezapomínejte ani v průběhu samotného natírání.

Tak kterou si vyberete?

Chystáte se vyzkoušet náš postup? Podělte se s námi o fotky či videa před a po! Potřebujete poradit? Zastavte se na naší prodejnu.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader