4 kroky ke kvalitnímu podkladu

Jak by měl vlastně kvalitní podklad vypadat? Rozhodně by měl být suchý, čistý, bez prachu a dalších nečistot a ideálně soudržný. K tomu vám pomohou následující 4 kroky.
  1. Je nutné odstraňovat staré nátěry? Namočte si váleček do vody a párkrát jím přejeďte po zdi. Jestliže se vám na něj původní nátěry nalepí, je nutné starou barvu odstranit škrábáním.
  2. Důkladné očištění povrchu  – Odstraňte veškeré nečistoty, prach nebo mastnotu. Povrch poté nechte důkladně vyschnout.
  3. Vyspravení nerovností a nedokonalostí – Různé praskliny, trhliny a vypouklá místa je vhodné opravit pomocí štuků nebo tmelů. Nejlepší je následně celou plochu přebrousit.
  4. Zpevnění penetrací – Posledním krokem před samotným malováním je penetrace, která je stěžejní, avšak často opomíjená. Proto se jí budeme věnovat trochu podrobněji.

Proč nezapomenout na penetraci?

Penetrace slouží ke zpevnění podkladu a sjednocení savosti, takže je pro perfektní výsledek nepostradatelná. Navíc zvyšuje přilnavost barvy a snižuje savost, díky čemuž bude nový nátěr lépe krýt a ušetří vám čas za práci s případnými dalšími nátěry.

V Dům barev nabízíme 5 druhů penetrací:

Primalex Univerzální penetrace je vhodná na všechny minerální povrchy. Použít ji můžete na nové a dostatečně zatvrdlé povrchy (vápenné a vápenocementové omítky, beton a sádrokartonové desky).

Primalex Hloubková penetrace je ideální na problematické povrchy s více vrstvami starších nátěrů. Proniká do hloubky podkladu, zpevňuje ho a omezuje tvorbu vlasových trhlinek. 

Primalex Protiplísňová penetrace redukuje tvorbu plísní díky aktivním fungicidním složkám. Před samotnou penetrací je důležité povrch napadený plísněmi nebo řasami ošetřit vhodným přípravkem, jako je např. Primalex Mykostop čistič.

Primalex Silikonová penetrace je fasádní penetrační prostředek určený pod silikonové nátěry a omítky. Obsahuje hydrofobizační složky, které zvyšují odolnost proti pronikání vody a podporují tak účinnost finálních fasádních barev.

Primalex Sol-silikátová penetrace je určená pod silikátové nátěry na fasádách i v interiérech. Díky své dokonalé paropropustnosti zachovává přirozený průchod par zdivem, čímž prodlužuje životnost finálních nátěrů.

Pokud si výběrem správné penetrace přesto nebudete jistí, můžete se obrátit na odborníky v prodejnách Dům barev. Všechny zmíněné penetrace navíc můžete koupit za akční cenu!

Pro nové povrchy nevyžadující penetrace je tu Primalex Primer

Nové, minerální a sádrové omítky, reliéfní tapety, materiály na bázi skelných vláken, zdivo nebo malby opatřené tzv. omyvatelnými barvami – to vše jsou povrchy, které nevyžadují penetraci. V takovém případě doporučujeme sáhnout po bílé základní barvě Primalex Primer. Ta stejně jako penetrace sjednotí savost a zároveň slouží jako první nátěr pod vámi zvolený finální nátěr, čímž ušetříte za penetraci a její aplikaci. Pod barevné finální nátěry si stačí Primalex Primer nechat natónovat do vybraného odstínu.
Pečlivá příprava podkladu je klíčem k úspěchu, pokud je vaším cílem krásná a rovnoměrná výmalba, na kterou budete hrdí. Tak na to nezapomínejte a přejeme vám, ať se dílo vydaří!

Dům barev na Instagramu

loader