Jak vybrat ten správný odstín?

Zamyslete se nejprve nad tím, jak byste se rádi v konkrétní místnosti cítili. Tomu pak přizpůsobte její barevné ladění. Máte chuť na něco opravdu neobvyklého? Nebrzděte svoji kreativitu. V našich prodejnách sítě Dům barev pro vás dokážeme namíchat až 20 000 unikátních odstínů. Každá barva v sobě ukrývá svoji symboliku, kterou vnímáme podprahově a přisuzujeme jí nevědomky konkrétní význam. Určitý odstín barvy nám může připomínat například příjemný zážitek z dětství anebo celkový dojem z letní dovolené. Základní barevné odstíny mají ale také obecný význam, který je společný ve vnímání většiny lidí.


Modrá je barvou oblohy

Modrou barvu obecně vnímáme jako barvu vody, oblohy, ale také stability a klidu. Modrá barva nás zklidní, povzbuzuje naši duševní činnost a usnadňuje soustředění. V pokoji, jehož stěny budou natřeny na modro, budete mít pravděpodobně i nižší srdeční pulz a budete i pomaleji dýchat, bude se vám lépe relaxovat i soustředit. Tato barva se hodí například do pracoven, ložnic nebo dětských pokojů. S modrou to ale nepřehánějte, jde totiž o chladnou barvu a rozhodně neuškodí ji doplnit některou barvou teplejší. Například jejím protikladem, žlutou.


Žlutá symbolizuje slunce

Žlutá je vyloženě optimistická barva. Patří k teplejší části barevného spektra, a jestliže si právě touto barvou vymalujete stěny ve svém pokoji, budete se v něm cítit aktivní, veselí, plni energie a otevření všemu novému. Žlutá barva podobně jako modrá zvyšuje koncentraci, má také pozitivní vliv na nervovou soustavu. Je ideální k vymalování pracovny, dětského pokoje, ale i jídelny a kuchyně.


Zelená představuje návrat k přírodě

Podobně jako modrá barva, působí i zelená uklidňujícím dojmem. Pohled na zelenou barvu je léčivý. V zeleně vymalované místnosti se snadno uvolníte, sníží se vám krevní tlak a budete si připadat jako uprostřed lesa. Zelená se báječně hodí na stěny ložnic či koupelen. V kombinaci s jinou teplou barvou ji ale využijete také v dětském či obývacím pokoji.


S oranžovou bojujete proti únavě

Oranžová barva je přirozeným stimulantem. Je veselá, příjemná a pomáhá zvládat lépe špatnou náladu. Jestliže chcete zhubnout, měli byste se jí vyhnout v kuchyni. Podporuje totiž chuť k jídlu.


Bílou barvu všichni milujeme

Bílá barva pro většinu lidí představuje čistotu a nevinnost, ale také nový začátek. Bílou můžete použít prakticky ve všech místnostech. Hodí se do obývacích pokojů, kuchyní, ložnic i koupelen. Můžete jí vymalovat chodbu či konferenční sál. Velké množství bílé ale může na první pohled vyvolávat dojem nemocničního prostoru, proto ji vždy doplňte alespoň malými plochami teplých barev. Její sterilní působení můžete narušit i zajímavými rámy obrazů.


Obecná pravidla pro volbu barevných odstínů

Jestliže potřebujete opticky rozsvítit malý a tmavý pokoj, volte spíše světlejší pastelové odstíny teplých barev. Ideální je oranžová, žlutá anebo čistě bílá barva. Tu dokážete vykouzlit například s unikátní barvou Primalex Polar obsahující vysoké procento titanové běloby. Chladnější barvy si můžete dovolit použít do pracovny, ložnice anebo dětského pokoje. Obecně uklidňují a podporují soustředění. Teplé barvy pak volte do obývacího pokoje a kuchyně. Rodinná pouta podpoří například oranžová, meruňková, růžová, béžová, hnědá anebo citrónově žlutá.
 


Barvy k nám hovoří

Stačí jen umět jejich řeči správně porozumět. Promyšlenou volbou barev lze dokonce změnit hru světla a stínů v místnosti tak, že i tmavá místnost bude rázem tryskat pozitivním nábojem. Každá barva navíc vypadá v různou denní dobu a za působení jiného typu osvětlení jinak. Nechte si proto ukázat, jak bude konkrétní barevný odstín vypadat na denním a umělém osvětlení, a teprve poté se rozhodněte pro tu svoji. Se správným výběrem konkrétní nátěrové hmoty a přípravou vhodného odstínu přesně podle vašich představ vám ochotně pomůžeme na prodejnách Dům barev nebo na našem facebookovém profilu Dům barev.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader