Proč se zdržovat přípravou?

Příprava kovového povrchu na natírání není nic hrozného, přesto si možná při čtení řeknete: proč tolik práce navíc? Nestačí to prostě přetřít? Jenže nestačí. Správnou přípravou si ve skutečnosti ušetříte práci.

Jak to?
  1. Pokud byste natírali na starý lak, který se místy loupe, za chvilku se oloupe i nová barva.
  2. Na neočištěný a neodmaštěný povrch nová barva nepřilne. A jsme zase do oloupaného nátěru.
  3. Myslíte si, že rez jen překryjete novou barvou? To bohužel nestačí, rez se brzy prokouše a vy s ní budete mít o to víc práce.
Velmi důležitý je i výběr barvy. Takže pokud máte doma zbytek barvy na dřevo, odložte ho zpátky do kůlny nebo s ním natřete dřevěný plot, ale rozhodně tuto barvu nepoužívejte na kov. Proč? Hned si to povíme.
Nezapomeňte na ochranné pomůcky.
 

Jak vybrat barvu na kov a proč nestačí jen tak nějaká?

Barva na kov má několik funkcí, nejen tu estetickou. Především chrání kov před korozí a vlivy počasí. To asi víte, je ale důležité si to připomenout při výběru barvy. Zatímco barva na dřevo se do dřeva částečně vsákne a chrání ho před škůdci, barva na kov vytváří ochrannou vrstvu. Obsahuje antikoroziva, která zabraňují vzniku a rozšiřování rzi. Musí obsahovat také speciální pojiva, díky kterým je pružná a nepopraská. Kov se totiž vlivem změny teplot roztahuje a smršťuje a barva to musí zvládnout. Antikoroziva obsahuje základní barva, na kterou poté nanesete svrchní. Na prodejnách Dům barev seženete také barvu 2 v 1, která kov ochrání a zároveň funguje jako svrchní vrstva, a tak nemusíte kupovat dva různé produkty.

Jak na to od prvního do posledního kroku

Teď, když máte jasno ve výběru barvy, se můžete pustit do práce. Pojďme na to krok po kroku.
  1. Nejdřív kov očistěte od prachu, mechů a dalších nečistot. Pokud jde o plochu, například plechovou střechu nebo bránu, použijte tlakový čistič.
  2. Prohlédněte si očištěný povrch. Jak vypadá předchozí lak? Loupe se, nebo je v celku? Pokud se loupe, očistěte ho všude, kde nedrží. Radši ho sundejte víc, než aby se s ním časem oloupala i nová barva.

Barevný tip: Jak barvu očistit? Na menší plochy bude stačit brusný papír nebo kartáč. Na větší si vezměte brusku, případně odstraňovač barev. Ten na barvu nanesete, necháte chvíli působit a potom seškrábete i s barvou.

  1. Kov očistěte také od rzi. S ní vám pomůže brusný papír nebo kartáč.
  2. Očistěný povrch odmastěte, aby barva dobře přilnula. Můžete použít horkou vodu se saponátem, nejlepší ale bude odmašťovač. Pokud použijete vodu se saponátem, nezapomeňte kov pořádně opláchnout čistou vodou a nechat oschnout.
  3. Až kov uschne, můžete začít natírat. Pusťte se do natírání co nejdřív, i denní odstup může znamenat, že se do očištěného povrchu znovu pustí rez. Nenanášejte příliš silné vrstvy a mezi jednotlivými vrstvami počkejte, až předchozí zaschne.
Barevný tip: Drží původní barva dobře a nikde neprokvétá rez? I tak povrch drsněte brusným papírem a odmastěte.

Je léto ideální? Ano a ne

Do natírání plotů, venkovních laviček i plechových střech se všichni pouštíme v létě. Je to opravdu nejvhodnější možné období? Ano… a ne.
Neměli byste natírat při příliš vysoké teplotě a na přímém slunci. V takovém případě totiž barva tuhne moc rychle, hůř se s ní pracuje a je možné, že se brzy začne loupat. Vysoké teploty způsobují také tzv. zapékání barvy.
Jestli chcete natírat v létě, pusťte se do toho dopoledne nebo večer, kdy není ani horko, ani zima. Ideální není ani brzy ráno, kdy je ještě na všem rosa. Vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 75 %, aby barva dobře zasychala.

Potřebujete poradit? Zastavte se!

Všechno, co budete při natírání kovů a přípravě povrchu potřebovat, najdete na prodejnách Dům barev. Zastavte se za námi, rádi vám poradíme s výběrem i s postupem. Najdete nás na 115 místech – jsme i ve vašem městě!

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader