Jaké dřevo vybrat?


Výhodou dřeva je, že vydrží celé generace a nemusíte se bát, že vyjde z módy. Aby vám však vydrželo, musíte o něj náležitě pečovat. Venku na něj totiž čeká spousta nepřátel – velké teplotní výkyvy, deštivé dny nebo sluneční paprsky.

Teprve vybíráte materiál pro zahradní nábytek? Mějte na paměti, že každé dřevo je jiné a ne všechny se hodí do exteriéru. Nejlevnější druhy dřeva – ze smrku a borovice – jsou měkká a málo odolná. Na venek se daleko lépe hodí dřeva, která mají vyšší obsah pryskyřic, ty totiž zvyšují jejich odolnost. Mezi ně patří třeba modřín evropský, douglaska, buk nebo dub.

Obzvlášť odolná jsou tropická dřeva, která jsou zvyklá na vysokou vzdušnou vlhkost a jen tak něco je nerozhází.


3 otázky na začátek


Než se vrhnete do natírání, položte si 3 otázky:
  1. Chci, aby byla struktura dřeva viditelná?
  2. Jak dlouho by měl nátěr vydržet?
  3. Kolik času chci natíráním strávit?
Máte odpovědi? Tak pojďme na to!

Odstraňte starý nátěr

Na co se vrhnout jako první? Pokud renovujete starý nátěr, nejprve se zbavte původních vrstev. Jedině tak bude stát výsledek za to. A jak na to? Jednoduše. Připravte si opalovací pistoli, ocelový kartáč nebo vibrační brusku a pusťte se do práce!

Tip: Na odstranění původního nátěru můžete použít i univerzální odstraňovač starých nátěrů. Postupně odstraňte všechny nátěrové vrstvy, které by se mohly odlupovat a zničit tak výsledek vaší práce.

Potřebujete správný základ

Ať renovujete zahradní nábytek nebo okenní rámy, nepodceňte přípravu povrchu a základní nátěr. Pokud chcete zkrášlit okna, začněte impregnací, která pronikne do struktury dřeva a ochrání povrch před napadením dřevokaznými houbami a hmyzem. Jako impregnace skvěle poslouží fungicidní napouštědla. Dřevo tak ochráníte a navíc snížíte spotřebu dalších vrstev, které se do materiálu nebudou tolik vpíjet. U zahradního nábytku impregnaci vynechejte, protože není kvůli obsahu biocidů vhodná pro povrchy, které můžou přijít do styku s jídlem.
Pokud máte hotovo, můžete přejít na základní barvu, která zajistí srovnání podkladu a připraví dřevo pro nanášení vrchního nátěru.

Tip: Natírejte vždy jen na dokonale vyschlé dřevo. Kvůli vlhkosti by mohl nový nátěr hned popraskat.

Lazura ochrání i zabarví

Pokud chcete zachovat přirozenou strukturu dřeva, vystačíte si s lazurou. Ta ochrání dřevo proti zamodrání a povětrnostním vlivům. Pokud zvolíte tenkovrstvou lazuru, její velkou výhodou je, že ji můžete obnovovat opakovaně, aniž byste museli původní nátěr odstranit.


Tip: Nelámejte si hlavu s tím, která kombinace produktů bude ideální. Vyzkoušejte Primalex lazura & napouštědlo 3v1, který ochrání dřevo před zamodráním, houbami, dřevokazným hmyzem, povětrnostním vlivům a slunečním paprskům a zároveň zvýrazní jeho kresbu.

K ochraně dřeva naneste dvě až tři vrstvy lazury. Abyste dosáhli hladšího povrchu, doporučujeme nátěr lehce přebrousit smirkovým papírem.

Přírodní vzhled, nebo barvy?

Jestli chcete nechat vyniknout dřevěnou kresbu, musíte zůstat u lazury nebo bezbarvého laku. Vrchní barvu nanášejte ve dvou vrstvách – jedině tak docílíte dokonalé ochrany dřeva. Jestli se vám výsledný odstín nelíbí, sáhněte po krycí barvě. Nevýhodou těchto nátěrů je, že dřevo ztratí přirozený vzhled.

Máte hotovo? Podělte se se svým výsledkem do komentářů na Facebooku.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader