Co jsou ekologické barvy zač?

Těkavé organické látky a sloučeniny těžkých kovů. Právě tyto látky zatěžují životní prostředí během své výroby, nanášení i při jejich likvidaci. Pokud vám životní prostředí není lhostejné, sáhněte po vodou ředitelných barvách, které tyto látky neobsahují.

Snadno se při výběru barev můžete orientovat podle certifikace Ministerstva životního prostředí – Ekologicky šetrný výrobek. Označení najdete například na produktech značky Balakryl, která se pyšní pestrým výběrem certifikovaných výrobků.



Vodou ředitelné barvy: Ekologické řešení

V posledních letech předbíhají ve spotřebě syntetické, a to je jedině dobře. Nemají totiž dopad na přírodu ani na lidské zdraví, jsou bezpečné a nemusíte je speciálně skladovat. Velkou výhodu pocítíte i při natírání – barvy nepáchnou při natírání ani schnutí. Navíc rychle schnou, takže se nemusíte bát, že natírání ovlivní váš denní režim. Ušetří vám námahu i při likvidaci. Klasické barvy patří mezi nebezpečný odpad, který se likviduje na speciálních skládkách. Obal ekologických barev můžete s čistým svědomím hodit do koše na komunální odpad.

Prozkoumejte etiketu

Chcete si být jistí, jestli je barva skutečně šetrná k přírodě? Vše vám prozradí etiketa, kde by mělo být označení Ekologicky šetrného výrobku.




A etiketa vám toho může prozradit daleko více. Chystáte se obnovit barvu dřevěných hraček, které po vás zdědily vaše ratolesti? U barev značky Balakryl hledejte symbol houpacího koníka – ten označuje, že výrobek splňuje evropskou normu pro povrchovou úpravu hraček pro děti od 3 let.

Nebo chcete dát nový kabát dřevěnému stolu? Barvy, které můžou přijít do styku s potravinami, jsou speciálně označeny – například Balakryl používá symbol jablka.

Dáváte přednost ekologicky šetrným barvám? Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader