Jaro, zahrada, posezení na terase - neoddělitelná trojice. Co vás však napadne při pohledu na oloupaný a špinavý zahradní nábytek, který vytáhnete z kůlny? Je čas renovovat! Jednoduše a se super výsledkem. A my vám prozradíme jak na to.

1. Zbavte se starého nátěru


Pokud chcete, aby nábytek vypadal jako nový a vydržel déle, odstraňte starý nátěr. Ten byl totiž vystavený napospas výkyvům počasí a časem by mohl poškodit novou vrstvu nátěru.
  • Obruste nábytek buď bruskou, brusnou houbičkou nebo lamelovým brusným kotoučem.
  • Povrch důkladně očistěte od prachu, broušení a nečistot.

Barevný tip: K odstranění starých vrstev barvy můžete použít i univerzální odstraňovač starých nátěrů.

2. Očištěte nábytek a oživte barvu dřeva


Po broušení přichází na řadu čištění. Nábytek by měl být dokonale čistý a připraven na nátěr. Bojíte se šedých míst na dřevě? Stačí použít čistič dřeva, který ho vyčistí a oživí jeho přirozený vzhled.
  • Nábytek natřete čističem dřeva a nechte 15 minut působit.
  • Následně ho pořádně omyjte vodou a počkejte na vyschnutí dřeva.

Barevný tip: Přemýšlíte i o natírání oken? Nezapomeňte na impregnaci, která pomůže proti dřevokaznému hmyzu, houbám nebo plísním. Ovšem pozor! Na zahradní nábytek není impregnace vhodná, protože by se neměla dostat k místům, které mohou přijít do styku s jídlem.
Nezapomínejte na to, že je třeba po čištění nechat dřevo pořádně vyschnout, jinak vám nový nátěr vypoví smlouvu.

3. Vyberte si mezi přirozeným nebo barevným vzhledem


Pokud chcete dosáhnout přirozeného vzhledu dřeva, zůstaňte pouze při lazuře nebo bezbarvém laku. Lazura pomáhá vytvořit ochranný film, který zvyšuje pevnost dřeva a zachovává jeho kresbu a barvu.

Vsadit můžete i na tenkovrstvou lazuru - její výhodou je, že je možné ji používat opakovaně bez odstraňování starého nátěru. Pokud máte v plánu dřevo barevně sladit, použijte krycí barvy. Dřevo však potom ztratí přirozený vzhled.
  • Natřete první vrstvu lazury nebo krycí barvy podle toho, jak chcete obarvit nábytek, a nechte zaschnout.
  • Po zaschnutí natřete druhou vrstvou.
Pokud zvažujete koupi nového zahradního nábytku, hleďte zejména na odolnost dřeva - nejlepší je tvrdé exotické dřevo jako teak nebo akácie.

4. Udržujte nátěr v dobrém stavu


Je důležité, abyste při renovaci dodržovali všechny zmíněné kroky. Pokud si chcete postup vizualizovat, nabízíme vám toto instruktážní video. Nepodceňujte broušení, čištění, napouštění dřeva a následné vícevrstvé natírání. To vše může vést ke krásnému nátěru, který dlouho vydrží!

Pokud tápete v tom, které produkty jsou na renovaci vhodné, napište nám a my vám rádi poradíme. Společně to vašemu starému zahradnímu nábytku natřeme ve velkém!

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader