Hromádka pilin a tichounké chroupání

Jak tedy poznáte, že dřevo napadl některý z nejčastějších škůdců?
  • Ve dřevě se objevily malé otvory – těmi vylétávají dospělí brouci a samičky do nich kladou vajíčka.
  • Na zemi, trámech nebo třeba dně skříně jste našli jemné piliny, skoro prach.
  • Nad ránem slyšíte chroupání.

Larvy si ve dřevě prokousávají cestičky a zhoršují jeho pevnost.
 
Bohužel nejzřetelnější projev, tedy dírky ve dřevě, se objevují až v době, kdy larvy dospějí a vylétají ven. Larvy přitom ve dřevě přežívají i několik let a prokousávají si cestičky. Pokud tedy uslyšíte chroupání nebo najdete hromádku pilin, nečekejte, až uvidíte dírky, a hned jednejte.

SOS aneb První pomoc pro dřevo

A co dělat? Pokud jde o nábytek, rychle ho oddělte od ostatních kusů. Jestli máte dřevěnou podlahu, tak i pryč od ní. Nejjednodušší je napadený kus spálit, ale kdybyste to měli v plánu, nečetli byste článek o tom, jak se škůdců zbavit, že? Nebojte, dál vám poradíme, jak nábytek zachránit.

V případě trámů, podlahy nebo obkladů stěn zjistěte, jak rozsáhlé je napadení. Přijdete na to poklepáním kladívkem na dřevo, případně rýpnutím něčím ostrým. Protože přípravky proti škůdcům pronikají jen do svrchní vrstvy dřeva, doporučujeme osekat napadenou část.

Babské rady, nebo chemie?

S vyhubením larev vám pomůže univerzální domácí pomocník: ocet. Skvělý je v kombinaci s pepřem a saponátem na nádobí. Do této tekutiny dřevo namočte, případně ho s ní natřete.

Jistější výsledek mají drastičtější chemické přípravky, které seženete i ve větších drogeriích. Pokud jde o nábytek, vezměte ho na očistnou kúru ven, tyto přípravky nejsou něco, čím byste si chtěli vystříkat byt.

Z nátěrů můžeme doporučit Bondex Preserve II a Primalex Fungicidní napoustědlo na dřevo. Oba nátěry působí preventivně, ale dokážou i zabránit šíření škůdců a ochránit napadené dřevo.


Barevný tip: Pokud se vám podaří brouky vyhubit, nezapomeňte na preventivní ošetření dřeva. Jen tak si můžete být jistí, že se škůdci nevrátí. O správném ošetření se dočtete níž.

Hluboko zakousaní? Chce to odborníka

Usídlil se brouček příliš hluboko ve stěnách, podlaze nebo trámech a vy nemůžete dřevo osekat? Potřebujete pomoc odborníka. Ten může chemický hubič vpravit přímo do dírek po škůdcích, případně použít metodu mikrovlnného záření a další možnosti.


Pravidelně kontrolujte stav laku, jen tak dřevo ochráníte.

Cože, mikrovlnné záření? Ano! Jeho vliv na škůdce prozkoumal prof. Ing. Miroslav Novotný, CSc., a jeho kolegové z VUT. Výsledky najdete v tomto článku.

Jak (pro příště) dřevo ochránit?

Boj s červotočem nebo tesaříkem může být na dlouho. Jak se mu příště vyhnout?
  • Poznat dopředu napadené dřevo je velmi těžké. Přesto každý dřevěný kousek, který vám má přejít přes práh, překontrolujte.
  • Neošetřené dřevo vždy impregnujte. Pomůže vám s tím například Balakryl Napouštědlo. Na toto ošetření naneste vrchní nátěr.
  • Nechce se vám kupovat dvě různé plechovky? Použijte barvu nebo lazuru, která obsahuje oboje, například Primalex Lazura & napouštědlo 3 v 1.
  • Pravidelně kontrolujte stav laku. Jakmile se začne loupat, natřete dřevo znovu, jen tak ho ochráníte.
  • Pokud jde o zahradní prvky, dbejte o to, aby se přímo nedotýkaly hlíny.

Bude se vám hodit

Na závěr tu máme pár tipů na praktické čtení:
 
A pokud si nebudete vědět rady, zastavte se za námi na prodejnách Dům barev. Rádi vám poradíme.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader