Jak renovovat terasu?

Slunce, vítr, déšť, ale i mastné skvrny vzniklé konzumací jídla, to je jen krátký výčet vlivů, které berou dřevěné terase po čase její krásu.

Čištění je základem

Naštěstí se tomu dá účinně zabránit. Základní součástí údržby by mělo být suché čištění. Spadané listí a další běžné organické nečistoty stačí jednoduše omést, eventuálně je možné používat speciální přípravky, které si poradí například s mechy, ale také zešednutím povrchu.

Broušení zbaví dřevo nedostatků

Případné povrchové skvrny lze obrousit. Terasu je vhodné očistit i proudem vody, případně vodou s přídavkem mycího prostředku, je však potřeba dbát na to, aby měl materiál prostor vyschnout. Vlhkost může vést k rozrůstání řas nebo vzniku hniloby.

Nátěr dřevo ochrání

Důležitá je pravidelná aplikace nátěru, který terasu chrání. Jedná se o přípravky na bázi oleje, případně lazury. Pokud bychom terasová prkna neošetřili, hrozí nám jejich rychlejší stárnutí. Pravidelným natíráním terasy můžeme významně prodloužit její životnost.

Čím natřít dřevo?

Při výběru adekvátního přípravku je nutné vědět, z jakého druhu dřeva terasová prkna jsou. Na výběr máte hned z několika možností - a to z exotického dřeva, které je tvrdší, odolnější nebo ze dřeva měkkého, které je zase levnější, kupříkladu modřín či borovice.

Tvrdé dřevo má ve srovnání s měkkým odlišné vlastnosti, proto je nutné zvolit i odpovídající produkty. Pro tvrdé dřevo jsou vhodné oleje, které dokáží dřevo účinně ochránit před vodou, UV zářením či povětrnostními vlivy. Mezi takovéto ochranné oleje patří například Bondex Decking Oil.
Naopak pro měkké dřevo se primárně doporučují lazury. Na trhu se objevují lazury jak silnovrstvé, tak i tenkovrstvé. Zástupce kategorie tenkovrstvých lazur je například Primalex Lazura tenkovrstvá. Tenkovrstvé lazury nezanechávají na povrchu dřeva film a neporušují na pohled jeho přirozenou strukturu.

Silnovrstvé lazury vytváří na povrchu dřeva silný vodoodpudivý film, jež dřevu poskytuje velmi dobrou ochranu. Tento typ lazur je vhodný nanášet například na vzhledově méně kvalitní dřevo. Výrobkem tohoto typu je například Primalex Lazura silnovrstvá.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader