Za každým úspěšným malířským projektem stojí jeden klíčový prvek: výběr správných štětců. Nejde přitom jen o kvalitu, ale i o samotný typ štětce, který je pro danou úlohu nejvhodnější. 
 
V dnešním článku vám proto představíme základní štětce, které by žádnému malíři či natěrači rozhodně neměli chybět. 
 
1. Plochý štětec 
Plochý štětec představuje povinnou výbavu každého malíře a natěrače. Je velmi oblíbený pro svoje všestranné využití a účinnost při pokrávání větších ploch. Štětiny na tomto štětci bývají uspořádané v přímé linii a vytvářejí široký, obdélníkový tvar, který je vynikající při nanášení a roztírání hladkých, rovnoměrných vrstev barvy.  
 
Pokud jde o malování větších ploch, s plochým štětcem zaručeně dosáhnete konzistentních výsledků s minimálním úsilím. Umožňuje dostatečné pokrytí povrchu jedním tahem, čímž snížíte potřebu častého namáčení štětce a zároveň dosáhnete rovnoměrného nanesení barvy. 


2. Zkosený štětec
Zkosený štětec má štětiny seříznuté pod úhlem, obyčejně od 30 do 45 stupňů. Díky svému tvaru tak umožňuje velmi přesné ovládání jednotlivých tahů. 
 
S tímto štětcem hravě zvládnete různé typy úloh – ať už jde o natírání hran podél lišt a stropů, natírání složitých obložení nebo detailních oblastí, jako jsou okenní rámy a dveře. Šikmý tvar štětce umožňuje lehce manévrovat okolo rohů a hran, čímž lehčeji dosáhnete čisté linie a profesionálně vypadajících výsledků.
 
3. Kulatý štětec
Kulatý štětec se vyznačuje svojí jedinečnou přesností a schopností zvládnout namalovat složité detaily. Díky svému charakteristickému zaoblenému tvaru a jemným, zúženým štětinám je ideální volbou tehdy, kdy se potřebujete věnovat různým detailům a složitým vzorům.
 
Jeho jemné štětiny umožňují kontrolované nanášení barvy, díky čemuž se malíři mohou lehce pohybovat v úzkých prostorech. Ať už obmalováváte složité vzory na nábytku nebo upravujete těžko přístupné rohy, kulatý štětec vám poskytne bezkonkurenční přesnost a kontrolu. 


4. Zárohový štětec
Zárohový štětec je speciálně navržený typ štětce, jehož hlavní charakteristikou je zahnutý tvar jeho držadla. 
 
Jak už napovídá jeho název, používá se především na malování těžko dostupných míst. „Zárohák“ umožňuje precizní práci v rozích, záhybech
a úzkých prostorech, jako jsou například radiátory či zárubně. 
 
5. Malířská štětka
Malířská štětka se používá při malování velkých ploch, jako jsou stěny
a stropy. Na rozdíl od běžného štětce je širší a má větší objem štětin, díky tomu s ní pokryjete povrchy podstatně rychleji a efektivněji. 
 
Husté štětiny malířské štětky jsou efektivní při nanášení barvy na hrubé
a texturované povrchy, kde by běžný štětec nebyl tak účinný. Díky svojí schopnosti udržet velké množství barvy je vhodná i na natírání venkovních stěn a fasád. 
 


Správný výběr štětce dokáže výrazně ovlivnit kvalitu a výsledný dojem z vašeho malířského projektu. Vybavte se proto kvalitními malířskými štětci, ale i dalším příslušenstvím, které najdete na našem e-shopu a v kamenných prodejnách Dům barev. 

Dům barev na Instagramu

loader