Volba vhodných barev do interiéru není nic složitého, pokud víte, jaký na vás mohou mít barvy vliv a jak se v jejich přítomnosti cítíte. Některé mohou stimulovat, jiné zase uklidňovat. Nechte na sebe u vás doma působit barvy, ve kterých vám bude dobře a kde budete rádi trávit váš čas.

Při výběru odstínu a intenzity barvy nezapomeňte přihlédnout také k velikosti a poloze místnosti a na to, jak působí dopad světla v různou denní dobu. Doporučujeme vám řídit se dobře známým pravidlem: tmavé odstíny volte pouze do větších místností, kde je dostatek denního světla. Pokud chcete tmavou barvu do menší místnosti, jako kompromis můžete vymalovat tmavou pouze jednu stěnu. Naopak, pokud máte rádi čistě bílý interiér, doporučujeme ho oživit barevným nábytkem nebo doplňky, aby prostor nepůsobil příliš sterilně.

Zajímá vás, jaká barva je vhodná do jaké místnosti a z jakého důvodu?

OBÝVACÍ POKOJ

Obývací pokoj je místem, kde se setkává ve volných chvílích celá rodina. Útulnost obývacího pokoje můžete podpořit teplou barvou, vhodné jsou jemné odstíny krémové, žluté a hnědé. Neutrální barvy jsou v tomto případě sázkou na jistotu. V kombinaci s dřevěnými prvky i studeným kovem budou tyto odstíny vypadat hezky.
KUCHYŇ A JÍDELNA

Kuchyň je kreativní místo plné energie, které by mělo působit pozitivně. Nebojte se tedy zvolit barvu, která bude výraznější. Jaké barvy podporují chuť k jídlu? Je to žlutá, oranžová a červená. Nezapomeňte ale, že dominantou kuchyně by měla být kuchyňská linka, volte tedy barvu stěn až v momentě, kdy víte, jaká barva bude převažovat právě na kuchyňské lince. Kromě přírodních odstínů a jemnějších odstínů žluté, oranžové a červené jsou na zeď vhodné také tlumené odstíny zelené. V kuchyni se zkrátka nemusíte bát odvážnějších barev a kombinací, které vám dodají chuť do vaření. A protože je kuchyň i jídelna místem, kde dochází nejčastěji k „nehodám“ s potravinami a nápoji, doporučujeme použít omyvatelné a snadno čistitelné barvy, jako je například Primalex Ceramic.

DĚTSKÝ POKOJ

Do dětského pokoje je ideální zvolit jemné pastelové barvy, které mají na děti uklidňující účinky. Výrazné syté barvy by mohly děti rušit při usínání. Kromě klasické pastelové růžové a modré se do dětského pokoje hodí světle zelená nebo jemně žlutá. Zkrátka veselý pokoj v pastelových odstínech je pro nejmenší tou nejlepší volbou!
LOŽNICE

Ložnice je místem pro odpočinek, proto byste měli vynechat barvy, které by na vás mohli působit rušivě. Vhodné jsou tlumené přírodní barvy, jako je béžová, modrá, zelená nebo krémová.

KOUPELNA

Koupelna by ve vás měla zanechat čistý dojem. Volte tedy barvy, jako je bílá, zelená, modrá nebo šedá. Důležité je, abyste se v ní cítili dobře a příjemně relaxovali. Nezapomeňte v koupelně zvolit nátěr, který bude a odolný zvýšené vlhkosti, ideálně omyvatelný.

Barvy a vzorníky

Co se týče nabídky Dům barev, vybírat můžete hned z několika vzorníků. Novou kolekci barev najdete ve vzorníku PPG Voice of Colour, ve kterém je více než 2000 odstínů rozděleno do několika barevných kolekcí. Tento unikátní systém tónování se vztahuje na interiérové nátěry Primalex a krycí barvy Balakryl.

Vzorník barev NCS je celosvětově uznávaný systém barev, který nabízí odstíny, které jsou vhodné pro komplexní barevné řešení stěn v interiérech bytů.

Fasádní vzorník PPG Voice of Colour Facade Collection představuje vybrané odstíny vhodné na fasádu s vysokou barevnou stálostí odstínů.

Pokud si nejste jisti se správným výběrem odstínu, zastavte se na naší prodejně Dům barev, kde můžete do jednotlivých vzorníků nahlédnout nebo si je můžete zapůjčit a kde vám naši specialisté poradí nejen s odstínem, ale i se správným výběrem samotného nátěru a aplikačních pomůcek. V našem tónovacím centru vám barvu snadno a rychle rovnou namíchají. Těšíme se na vaši návštěvu!

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader