Kdo šetří, má za tři
Nejběžnější chyba při malování svépomocí je snaha co nejvíce ušetřit. Často ale ve výsledku nemálo přeplatíte. Nevěříte?
 
1) Levné barvy
Levnější barvy mají nízkou hustotou, takže srovnatelně pokryjí menší výslednou plochu. Navíc mají nedostatečnou přilnavost a rychleji blednou. Na první pohled jste ušetřili, ale zážitek s malováním si velice brzy budete muset zopakovat.
 
2) Nekvalitní štětce nebo váleček
Pokud nemáte po ruce spolehlivého pomocníka pro nanášení barvy, výsledek vás zřejmě nepotěší. Nekvalitní vybavení nevytvoří rovnoměrný nátěr a často dochází k uvolňování štětin nebo vláken, které vám na stěně zůstanou na památku.
 
Barevný tip: Nejste si jistí, kdy použít váleček a jak ho vybrat? Rady najdete v našem článku.
 
3) 1 + 1 ≠ 2
Při malování se může zdát, že neplatí základní matematická pravidla. Vždy mějte připravenou barvu navíc. Každý nátěr potřebuje různé množství barvy, stejně tak se technika každého z nás liší. Pokud by vám barva v průběhu došla, nikdy nekupujte barvu od jiného výrobce. Každý definuje své barvy jinak a modrá není vždy stejná modrá. V takovém případě je lepší rovnou vše přemalovat, než se každý den dívat na dva různé odstíny ve svém pokoji.
 
Barevný tip: Chcete si být jistí, že bude i za rok možné dokoupit stejný odstín? Nechte si namíchat barvu na prodejnách Dům barev. Na výběr máte 20 000 odstínů a kdykoliv dokážeme domíchat další barvu.
 
4) Těžce na cvičišti, lehce na bojišti
Samotné malování je časově náročné, a proto rozhodně nepodceňte přípravu. Čím lépe se na začátku připravíte, tím menší úklid vás po malování čeká.
Začněte tím, že vystěhujete veškerý nábytek. Pro zakrytí zásuvek, lišt, okenních rámů nebo vypínačů doporučujeme použít maskovací pásku. Zbylý nábytek a topení ochraňte zakrývací fólií s páskou a podlahu vlnitou lepenkou nebo starým prostěradlem. Pokud by se i přes veškerou snahu barva dostala jinam než na stěnu, je důležité kapku setřít co nejrychleji. Obzvláště pokud pracujete s disperzními barvami a penetrací, je čas váš nepřítel. Neberte přípravné práce na lehkou váhu a věnujte jim dostatek času. Vyplatí se vám to.
 
 
Barevný tip: Maskovací páska nebo zakrývací fólie s páskou – vše najdete pod jednou střechou prodejen Dům barev. Nezapomínejte ani na sebe. V malířském overalu vám to bude slušet.
 
5) Škrábat, nebo neškrábat?
Škrábat stěny před dalším nátěrem není vždy nutnost. Dokonce pokud to není nezbytné, mohli byste způsobit více škody než užitku. To do jaké skupiny patříte právě vy, můžete ověřit jednoduchým testem. Postačí vám k němu váleček namočený teplou vodou.
Přejeďte s ním několikrát po stěně, kterou se chystáte malovat, a pokud se předchozí nátěr lepí na váleček, bohužel vás škrábání nemine. Místnost si rozdělte na čtvrtiny a věnujte se každé zvlášť. Nejprve zdi důkladně namáčejte 10–15 minut. Opět vám poslouží váleček s teplou vodou. Poté se můžete pustit do odstranění barvy malířskou škrabkou. Během celého procesu nevětrejte a snažte se v místnosti udržet co největší vlhkost, práce vám pak půjde od ruky.
 
 
Barevný tip: Není váleček jako váleček, ale který je vhodný pro vás? Ve výběru vám pomůže náš článek.
 
 
Pokud jste stále na pochybách neváhejte nás navštívit v jedné z prodejen Dům barev. Naši specialisté vám rádi poradí, proberou s vámi celý postup a doporučí to nejvhodnější řešení právě pro vás.


Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader