Bez vhodného nátěru se neobejdete

Výběr nátěru není pouze o odstínu, zaměřit byste se měli také na vlastnosti barvy, aby co nejlépe odpovídala vašim požadavkům. Při volbě nátěru zohledněte, do které místnosti ho chcete použít.
Máte v plánu vymalovat ložnici, obývací pokoj nebo třeba pracovnu? Sáhněte po nejoblíbenějším a nejprodávanějším nátěru Primalex Plus. Tuto barvu s výbornou kryvostí a vysokou otěruvzdorností můžete koupit v univerzální bílé barvě či si její bázi nechat natónovat do libovolného odstínu. Pro harmonický, barevný interiér doporučujeme i Primalex Inspiro. Tento jedinečný nátěr s výbornou kryvostí překvapí jednoduchou aplikací, která spolu s vysokou otěruvzdorností tvoří předpoklad pro dosažení dokonalého výsledku a zajímavé atmosféry. Jste-li naopak fanouškem zářivé bělosti, která projasní váš interiér, potom je jasnou volbou Primalex Polar, jejž můžete použít okamžitě i bez ředění.

Jestli vás čeká malování jídelny, chodby, kuchyně nebo dětského pokoje, zkrátka domácnosti s dětmi a zvířecími mazlíčky, doporučujeme sáhnout po nátěru Primalex Ceramic, který je vhodný do extrémně namáhaných interiérů vystavených znečištění. Je totiž odolný vůči skvrnám, nečistotám i dezinfekčním přípravkům. Při čistění nedochází k oděru barvy a povrch si udržuje elegantně matný a stálobarevný vzhled. Další omyvatelnou barvou, která se navíc snadno aplikuje, je Primalex Essence. Tento vysoce kryvý nátěr garantuje dlouhodobě dokonalý vzhled vašich stěn i stropů.

Technické prostory, koupelnu, kuchyň, schodiště či zádveří je ideální vymalovat barvou Primalex Bacteria Resist. Tento omyvatelný bílý nátěr nové generace je doplněný o technologii active silver, která zamezuje růstu bakterií a plísní na jeho povrchu. Do vnitřních vlhkých či špatně větratelných místností je vhodný také Primalex Mykostop, jenž obsahuje účinné fungicidní látky, které likvidují plísně a současně mají i preventivní protiplísňový charakter.
I přes naše doporučení se trochu ztrácíte v moři barev? Navštivte prodejnu Dům barev, kde vám naši zkušení profesionálové rádi pomohou s výběrem.

Vzorník barev a jejich kombinace

Váháte ještě, které barvy si máte zvolit, aby k sobě ladily a lahodily vašemu oku? V prodejnách Dům barev můžete nahlédnout do vzorníku PPG Voice of Colour, ve kterém jsou více než 2 000 odstínů. Naši odborníci vám poradí s výběrem odstínu, a vzorník si můžete navíc zapůjčit i domů. V našem tónovacím centru vám potom barvu snadno a rychle namíchají.
Barevný systém vzorníku Voice of Colour se řídí ověřeným designérským pravidlem 60–30–10. Jedná se o poměry, při jejichž dodržení barvy v interiéru nejlépe vyniknou. Ze 60 % by měla v interiéru dominovat spíše neutrální a tlumená barva, která navodí celkovou atmosféru. Nebojte se tedy tímto dominantním odstínem například vymalovat. 30 % prostoru by měla zaplnit výraznější barva, která se hodí na závěsy nebo třeba na pohovku. 10 % interiéru vybavte doplňky ve skutečně akcentovém, kontrastním odstínu.

Správné aplikační pomůcky

Váleček, nebo štětec? Nevíte, po které aplikační pomůcce sáhnout, aby se vám dílo podařilo na jedničku? Je to jednoduché. Váleček je ideální na větší plochy, nezanechává totiž šmouhy ani tahy, a navíc je aplikace barvy mnohem rychlejší. Jak vybrat váleček, si můžete přečíst v našem článku. Štětce jsou naopak vhodné na dokončovací a opravné práce. Třeba na hůře dostupná místa, jako je například stěna za topením, se vám bude hodit tzv. zárohák.

Hurá do malování

Před samotným malováním nezapomeňte důkladně rozmíchat barvu. Právě špatně rozmíchaný nátěr je jedním z nejčastějších důvodů, proč výsledek malování není dle vašich představ. Barevné pigmenty mají tendenci se usazovat na dně, proto nezapomínejte nátěr rozmíchávat pravidelně i v průběhu malování. Poté již můžete začít nanášet vrstvy barvy. Kolik vrstev nátěru musíte aplikovat, zjistíte vždy na obale zvoleného výrobku. Každá barva je specifická, má odlišné vlastnosti, a je proto důležité si vyhledat příslušný technický list.
 
Dopřejte barvě dostatek času na zaschnutí. Dodržujte pauzu mezi jednotlivými nátěry dle pokynů. Standardně se jedná o 2 až 6 hodin, záleží na vlhkosti a teplotě prostředí, ve kterém se maluje.
 
A je to! Zvládli jste vdechnout nový život svému interiéru, a dokonce jako profesionál. Gratulujeme! Rozhodně teď můžete prohlásit, že jste HVĚZDOU V MALOVÁNÍ!

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader