Kdy dát přednost válečku před štětkou?

Přemýšlíte, kdy raději koupit váleček? Shrňme si to v pár bodech:
  • Pokud nechcete strávit příliš mnoho času u malování, vyberte si váleček. Práci s ním dokončíte daleko rychleji než při použití štětky.
  • Natírání válečkem je snadnější, a navíc nenaděláte tolik nepořádku jako při malování štětkou. A nad úklidem strávíte daleko méně času.
  • Při použití válečku po sobě nezanecháte na stěně nevzhledné stopy. Nicméně je potřeba správně zvolit vhodný váleček a chybět by neměla ani špetka šikovnosti.

Čtyři parametry, které při výběru válečku zvážit

Na trhu najdete širokou škálu produktů od různých velikostí až po materiály. Děsíte se toho? Nebojte se, my vám rozhodování usnadníme. A jaké parametry při výběru zvážit?

Šířka válečku

Chystáte se natírat hůře dostupná místa? Vsaďte na malý váleček. Skvěle se hodí pro nátěry rohů nebo radiátorů, kde byste se jen těžko dostali se širokým válečkem.
Podle velikosti plochy stěn vyberte buď střední nebo větší váleček (25 cm). U klasické výmalby zvolte váleček větší.

Povrch pro natírání

Váleček určitě není vhodný pro všechny typy povrchů. Na které povrchy ho můžete bez obav použít?
  • Hladké povrchy: Plánujete nátěr sádrokartónu nebo štěrkové omítky? Vezměte si na pomoc váleček! Štětkou byste na zdi zanechali nevzhledné tahy. U hladkých povrchů doporučujeme použít váleček z mikrovlákna nebo polyamidu s kratším vláknem.
  • Hrubé povrchy: Na tento povrch volte polyamidové válečky se středně dlouhým vláknem.
Tip při malování:Pokud není podklad dostatečně pevný nebo omítku tvoří více starých nekvalitních vrstev, váleček nepoužívejte. V opačném případě se na něj nalepí stará malba a museli byste ji nově opravovat. V této situaci doporučujeme stěnu oškrábat, opravit, aplikovat penetraci a namalovat znovu.

Nátěrová hmota a vlákna válečku

Povrch a úzce souvisí s nátěrovou hmotu, kterou chcete na stěnu aplikovat.
  • Polyamidová vlákna: Polyamid se řadí mezi nejkvalitnější materiál. Využívá se na interiérové a disperzní barvy. Charakterizuje ho i vysoká vydatnost barvy na m2. Po umytí ho můžete opakovaně použít.
  • Polyakrylová vlákna: I polyakryl doporučujeme při užití interiérových a disperzních barev. Je typický nižší kvalitou materiálu, ale relativně dobrou vydatností na m2.
  • Polyesterová vlákna: Polyester se využívá k výrobě jednorázových válečků. Jde o nejméně kvalitní materiál a jeho užití nedoporučujeme pro aplikaci kvalitních interiérových barev. Charakterizuje ho nízká vydatnost na m2. S tímto válečkem byste se zbytečně moc nadřeli.
Chybí vám materiál k vymalování domu nebo bytu? Stavte se k nám na prodejnu, rádi vám poradíme s výběrem válečku nebo namícháme odstín přímo na míru.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader